Waar er wordt gesport ontstaan er sportblessures. Veiligheid.nl (1) heeft over het jaar 2020 een onderzoek gedaan naar het aantal, soort en sport specifieke blessures. Goed om te zien is dat ondanks

de corona maatregelen en geen drastische afname is in het sportgedrag in Nederland.

Aantallen:

Sportblessures in Nederland
Sportblessures in Nederland

In 2020 is te zien dat het aantal sportblessures minder is dan de jaren daarvoor. Ook wel te verklaren omdat door de corona maatregelen het sportklimaat in Nederland veelal toch drastisch is gewijzigd. Zo is er in de blessures een duidelijke verschuiving te zien van minder georganiseerde team sporten naar meer individuele duursporten, wandelen en fietsen.

Hierbij moet opgemerkt worden dat deze daling van het aantal blessures logisch is gezien er bij de trainingen en wedstrijden bij de teamsporten een hoger risico is op blessures dan bij de (vaak) lager intensieve duursporten.

Hardlopers hebben de meeste blessures:

Waar in eerdere jaren veldvoetbal de sport was met de meeste blessures, werd deze plaats in 2020 ingenomen door hardlopen met  1,1 miljoen blessures, 22% van het totaal (in 2019 stond hardlopen op plek 3 met 780.000 blessures). Door de coronamaatregelen was veldvoetbal, vooral competitiewedstrijden, maar in beperkte mate mogelijk. Hardlopen was daarentegen in tijden

Meest voorkomende blessures
Meest voorkomende sportblessures

van lockdown erg populair, wat een stijging van het aantal blessures tot gevolg had. Dit komt naast dat er meer is hardgelopen ook doordat veel mensen zijn begonnen met hardlopen. Een beginnende sporter loopt vaak meer risico op een blessure.

Ondanks de blessures cijfers zijn wij van mening dat het belangrijk is om te blijven sporten! Blijf werken aan je fitheid en vitaliteit, vooral in deze periode. Ook je immuunsysteem is gebaad bij sportactiviteiten.
Onze sportproducten op Shop – PerformanceTrainers.nl en onze sportschema’s op Trainingsschema’s – PerformanceTrainers.nl kunnen hierin helpen.

 

Wil je meer weten over hardloopblessures lees onze blog hierover!

  1. https://www.veiligheid.nl/sportblessures/actueel/forse-toename-hardloopblessures-door-lockdown-in-2020
  2. “Risk factors for overuse injuries in short- and long-distance running: A systematic review.”  Dennis van Poppel,  Maarten van der Worp, Anouk Slabbekoorn, Sylvia S.P. van den Heuvel, Marienke van Middelkoop, Bart W. Kroes, Arianne P. Verhagen, Gwendolyne G.M. Scholten-Peeters. Uit de Journal of Sport and Health Science episode 10 (2021) pag. 14-28