Trainen met de aquatrainer is geschikt voor iedereen, je kan immers zelf de weerstand bepalen door de hoeveelheid water wat je erin doet. Daarnaast kan je variëren in moeilijkheid van de oefeningen. Voor sommige zal het uitvoeren van een backsquat met aquatrainer voldoende trainingseffect geven en voor anderen zal dit op 1 been moeten. Het kiezen van weerstand en oefening ook weer afhankelijk van het doel wat je koppelt aan je oefening.

 

Wat is er zo speciaal aan trainen met de aquabag?

Trainen met de aquabag is bijzonder, omdat het water, en daarmee het gewicht, zich continue verplaatst. Hierdoor is het extra lastig om je balans te bewaren tijdens de oefeningen. De “extra last” die de aquatrainer geeft, heeft eigenlijk aan maar voordelen, hierdoor zal je namelijk het lichaam harder moeten werken om in balans te blijven. Dit hardere werken gaat je lichaam merken. De spieren, pezen en gewrichten zullen signalen af gaan geven dat er meer moeite is om je balans te bewaren. Hierdoor gaan andere spieren en spiervezels activeren om de stabiliteit te bewaren. Dit gebeurt lokaal als je bijvoorbeeld een backsquat doet train je vooral je bovenbeen en heup spieren maar als je dit doet met de aquatrainer (https://youtu.be/1DLP1mJp75I ) dan moet je meer moeite doen om de knie en heup stabiel te houden omdat het water zich continue verplaatst.  Ook in de rest van het lichaam zullen spieren gaan activeren, door het gebruik van de aquatrainer moet je ook je rompspieren activeren om de stabiliteit te bewaken. Tijdens het dagelijks leven en het sporten gebeurt dit ook en hoe beter spieren samenwerken (co-contracties) hoe beter we kunnen bewegen.(1)

Trainingsdoel:

Als je krachttraining gaat doen met de aquatrainer is het heel belangrijk te bepalen met welk doel je dit gaat doen. Verwijzingen naar de weerstand kan je ook vinden in onze trainingsschema’s. Wil je namelijk krachttrainen dan zal je weerstand hoog (60-70-80%) moeten zitten, maar wil je explosiviteit trainen, dan zal je ook explosief moeten kunnen bewegen, dan zal de weerstand lager moeten zijn (30-60%). Weinig weerstand in de aquabag voelt soms alsof er weinig in het lichaam gebeurt, maar als jij bewegingen doet op hoge snelheid zal het behouden van je stabiliteit (lokaal en globaal) ook lastiger zijn. Hierdoor krijg je een hoge mate van co-contracties en preflexen.

 

Co-contracties:

Co-contracties is het samenwerken van spieren om te zorgen voor stabiliteit. Dit is belangrijk voor het bewegen tijdens het dagelijks leven en voor het voorkomen van blessures(2)(3)(4). Voor je knie is het bijvoorbeeld belangrijk dat je hamstring en quadriceps goed samenwerken, er moet dus een goede co-contractie plaatsvinden. Uit onderzoek blijkt dat je tijdens een 2 benige squat weinig co-contracties hebt omdat de mate van stabiliteit vrij hoog is, maar als je dit op 1 been uitvoert (https://youtu.be/Q-yZF_cFPfo ), met minder stabiliteit, vind er meer cocontractie plaats tussen de hamstring en quadriceps. Je ziet in de video’s ook duidelijk het verschil in moeite die gedaan wordt om de stabiliteit te behouden.

aqua bag

Beter bewegen? 

Hoe meer en beter de co-contracties hoe beter spieren samen gaan werken, hierdoor elimineer je “beweeg fouten” en bevorder je de taak performance (4).

Wil trainen met de aquatrainer?

Hier hebben wij een aqua bag die tot 25 liter gevuld kan worden, wat voor iedereen, beginner of gevorderd, een ideale toevoeging en uitdaging van het trainen is.

Of zien welke oefeningen je er mee kunt doen?

Bekijk al onze trainingsvideo’s en abonneer je op ons YouTube kanaal!

Bronnen gebruikt voor dit stuk

  1. Bosch, F. (2010). Krachttraining en coördinatie een integratieve benadering.2010 uitgevers ISBN:9789490951108.
  2. Rachel Dedinsky (2016) EXERCISES THAT FACILITATE OPTIMAL HAMSTRING AND QUADRICEPS CO-ACTIVATION TO HELP DECREASE ACL INJURY RISK IN HEALTHY FEMALES: A SYSTEMATIC REVIEW OF THE LITERATURE
  3. DeMers, M.S., Hicks, J.L., & Delp, S.L. (2016). Preparatory co-activation of the ankle muscles may prevent ankle inversion injuries . Journal of biomechanics, Doi:10.1016/j.jbiomech. 2016.11.002
  4. James B. Heald (2018) Increasing muscle co-contraction speeds up internal model acquisition during dynamic motor learning.